maanantai 3. helmikuuta 2014

Näin diabeetikkoja neuvotaan!

Nyt sit hei oikeesti....
Mielenkiinnosta halusin lukea Duodecimin ja diabetesliiton 2011 julkaiseman kirjan. Väriä ja voimaa -Parhaat ruokavalinnat diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä. Kirjoittajat ovat kolme ravitsemusterapeuttia. Kirja aiheutti mulle närästystä ja puhisemista ääneen sivuja käännellessä. Ymmärtäen kuitenkin etteivät kirjoittajat koskaan toivo oikeasti kenellekään pahaa.


Tässäpä tämä, tällä mennään. Leipää ja lisää leipää. Pastaa ja puuroa. Peruna annoksenkin kylkiäisenä on leipää jonka kanssa suositellaan margariinia. Maidoksi suositellaan rasvatonta maitoa. Ei turhia kaloreita. Sitä ei mainita ettei rasvattomasta maidosta imeydy kalkki. Se saa riittää että kyljessä lukee että kalkkia siellä on.
"Aterialla tulee olla pastaa, perunaa tai riisiä"... niin miksi? Glukoosin glykemiaindeksi on 100. Perunamuusin 105! Tällä viitaten siihen että perunamuusin syöminen on kuin glukoositablettien sulattelu suussa, jotka ovat hätätapauksia varten.
"Täysjyvävalmisteita useita kertoja päivässä"... miksi? Mikseivät ne ole turhia kaloreita. Vastaus lienee kuitu. Mutta kuidun saa kyllä jos käyttää runsaasti kasviksia ja marjoja kuten neuvotaan.

"Jokapäiväiseen käyttöön valitaan leivistä, puuroista, muroista ja mysleistä mahdollisimman paljon täysjyvää sisältävä vaihtoehto"  Millainen ihmeen suositus on puuro, mysli, saati murot osaksi diabeetikon jokapäiväistä ruokailua. Miten ne voivat edistää terveyttämme?
"Leivonnassa voi käyttää sokeria ja jälkiruuat voi makeuttaa pienillä määrillä sokeria tai keinotekoista makeutusainetta. Juomien makeuttamiseen sopivat keinotekoiset makeutusaineet" 
Niin. Sokeri on suuri ja mahtava, eikä kestä sen enempää arvostelua. Olisiko jotain ideaa suositella diabeetikolle luopumaan elämästä jossa kaikki makeutetaan jollain? Se ei olisi teollisuudelle suotuisaa ja saattaisi yhdistää sokerin ylipainoon. Kirjassa todetaan myös miten helppoa on totutella vähäsuolaiseen ruokavalioon. Sokeria sen sijaan tarvitaan kirjan mielestä mm rasvattomaan jogurttiin.

Suositukset ovat vielä kokonaan Keysin rasvateorian mukaiset. Vältä kovia rasvoja ja suosi pehmeitä. Margariini on hyvä vaihtoeho. Kaikkine lisäaineineen??
Kolesterolia laskevat levitteet saivat myös positiivista huomiota. Nekin osataan tuoda esiin sillä hyvällä puolella että ne todella laskevat kolesterolia, mutta millainen on esimerkiksi Benecolin tuoteseloste. Se on huolestuttava.
Myös maissi-ja soijaöljyä kehuttiin hyvänä valintana.
Leikkeleistä, juustoista ja makkaroista kehotetaan valitsemaan vähärasvainen vaihtoehto, sekä vähäsuolainen, mutta ei katsottu tarpeelliseksi mainita miten paljon ne sisältävät sokeria ja tärkkelyksiä. Miksi rasva oli taas tärkeämpi. No kolesteriasian vuoksi nähdäkseni ja diabetesliitto on siinä asiassa samaa mieltä kun Duodecim. Jos taas vähärasvaisia suositellaan ajatellen ylipainon kertymistä, niin miksi suositukset eivät kannata sokerien vähentämistä?!

Alfalinoleenihapon tärkeydestä puhutaan kirjassa ja lähteinä on suositeltu rypsiöljyä (11%) kun taas pellavansiemenissä sitä on 60%.

"Diabeteksen takia ei yleensä tarvitse vähentää runsaskuituisten hiilihydraattipitoisten ruokien 
syömistä"  Eikö olisi ehkä asiallista mainita että kuitenkin niiden vähentämisellä voitaisiin päästä parempaan hoitotasapainoon ja ennen kaikkea vähentää insuliinin kulutusta huomattavasti!
Kirja kertoo miten nykyään on helpompaa diabeetikkojenkin käyttää sokeria samoin kuin terveet ihmiset. Kohtuullisesti, sillä nykyajan insuliinit sallivat sen. Huomioidaanko tässä suuren insuliinimäärän haitallisuutta? Sitä että se itseasiassa suurina määrinä voi lihottaa. Mitä vähemmällä pärjää, sen parempi, mutta se ei taas varsinaisesti ole lääkäreille niinkään tärkeää eikä tuo lääkefirmoille rahaa. Ruokavaliohoito kun on kannattavaa "vain" meille yksittäisille ihmisille. 

"Hiilihydraatteja ei ole terveellistä vähentää alle 130 gramman. Se on pienin määrä, jota pidetään turvallisena pitkällä aikavalillä"
Joskaan ei ole osoitusta että tämän vähäisempi määrä olisi haitallista.

Vähähiilarisesta ruokavaliosta liitto tuumaa näin: "Monet ovat saaneet em. ruokavalioista apua painonpudotukseen ja verensokerin hallintaan, mikä on hyvä asia. Valitettavasti vhh (hh 20-70g/pv) ruokavalion pitkäaikaisvaikutusta terveyteen ei tunneta"
Tämän jälkeen varoitetaan vhh-ruokavalion mahdollisista seurauksista. Saatat saada liikaa proteiinia tai liikaa kovaa rasvaa ja LDL-kolesteroli saattaa nousta. Ruokavalio saattaa käydä liian vähäravinteikkaaksi jos jätetään marjat ja hedelmät pois...
Olisi ehkä aiheellista myös tästä liiton omasta suosituksesta sanoa varoituksen sananen että saatat joutua käyttämään huomattavia määriä insuliinia, painosi saattaa lisääntyä ja verensokeriarvosi heilua kuin heinämies

"Luomu tai luonnollisuus ei tee ei tee ruuasta yhtään muuta ruokaa terveellisempää"  mainitsee Suomen diabetesliitto. Perusteluina mm että luomumaito sisältää yhtä paljon rasvaa kuin tavallinen maito. Melkoinen riman alitus sanoisin. Terveellisyyskö on yhtä kuin vähärasvainen tai vähäsuolainen.

Näin meille neuvotaan. Suositukset, ravintoterapeutit, lääkärit. Onneksi tieto on nykyään meidän jokaisen saatavilla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti