lauantai 15. helmikuuta 2014

Eroon vehnästä


Kun teet benjihypyn ja roikut kuusi metriä pitkän vaijerin päässä, ainakin tiedät tekeväsi jotain typerää. Mutta kun syöt "terveellisiä täysjyväviljoja", kuka arvaisi, että benjihyppy on sen rinnalla lastenleikkiä? "

Vuonna 2012 suomalaiset kuluttivat vehnää 47kg vuodessa per henkilö. 

Eroon vehnästä on sydäntautilääkäri William Davisin kirja, jossa on perehdytty viljoista nimenomaan vehnän vaikutuksiin ihmisessä. Julkaistu 2014, joten tieto on kaikilta osin uutta ja kirjaa saikin tovin kirjastoon odotella. Olen ollut jo yli vuoden ilman mitään viljoja mutta suuresti kiinnosti tieto siitä, miksi juuri vehnä monesti katsotaan huonoimmaksi vaihtoehdoksi ja paljon tulikin tietoa mitä en yhtään osannut edes ajatella.
Kirjoittaja itse on määrännyt yli kaksituhatta potilasta vehnättömälle ruokavaliolle ja saanut hyviä tuloksia. . Kirjasta sai sen käsityksen että pelkkä vehnän pois jättäminen sai painon hyväksi ja sairaudet katoamaan. Itse en usko ihan niin yksiselitteiseen ratkaisuun. Uskon että siihen tarvitaan muidenkin viljojen pois jättäminen, ettei vehnä yksin riitä, mutta samaa mieltä olen siitä että venhän pois jättäminen on AINA hyvä ratkaisu, oli kyse sitten terveestä tai sairastavasta ihmisestä.

"Syö enemmän terveellisiä täysjyväviljoja"  Neuvo on yhtä hyödyllinen kuin jos alkoholistille kerrottaisiin että yksi tai kaksi drikkiä ei haittaa, ja yhdeksän tai kymmenen drinkkiä on vielä parempi. Tällaisella neuvolla on tuhoisat vaikutukset terveyteesi." 

Miksi täysjyväviljoja? Miksi ruisleipää, jota monenkaan perusterveen ihmisen suolisto ei kestä. Ihmisillä on yhä enemmän suolistovaivoja. Kuka suosittelee meille vehnän jättämistä pois, kun viralliset suositukset kerran tuputtaa sitä!
In Finland we have this called fucking ruisleipä!

"Vehnää kulutetaan sata kertaa niin paljon kuin muita gluteenipitoisia viljalajikkeita. Suomessakin vehnä on suosituin vilja, sitä kulutetaan kolme kertaa niin paljon kuin ruista. " 

"Tässä eräs mielenkiintoinen fakta: täysjyvävehnästä valmistettu leipä (glykeeminen indeksi 72) nostaa verensokeria yhtä paljon tai enemmän kuin tavallinen sokeri eli sakkaroosi (glykeeminen indeksi 59) " 

On hivenen kummallista ajatella että Mars-patukan GI on 68, Snickers-patukan 41, eli huomattavasti alhaisempi kuin täysjyväleivän. Täysjyväleipä nostaa verensokeria yhtä paljon kuin perus vehnäleipäkin. Myös pastan on tutkittu nostavan verensokeria luonnollisesti hyvinkin nopeasti ja lisäksi pitävän sitä ylhäällä useiden tuntien ajan. TAAS heitän ilmaan samoja kysymyksiä kuin aiemmin. Mikä on täysjyväviljatuotteista saatu hyöty diabeetikoille tai kenellekään muulle kun niiden huonot puolet ovat näin merkittävät.
Vehnä siis aiheuttaa glukoositason huomattavan nousun jonka jälkeen taas laskun. Insuliinia erittyy ja makeanhimo kasvaa taas jo kahden tunnin kuluessa.
Verensokerin nousu ja insuliinin erittymisen lisääntyminen saavat rasvan varastoitumaan sisäelinten ympärille. Ulospäin tämä näkyy pömppömahana ja sisältä se on jotain paljon pahempaa.

Miksi vaarattomana pidetty vehnä jota on syöty jo useiden sukupolvien ajan, on muuttunut yhtäkkiä haitalliseksi? Kyse ei ole enää samasta viljakasvista kuin mitä esi-isämme söivät. Vehnä kehittyi vuosisatojen ajan luontaisesti. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana maatalouden kehitys on kuitenkin muuttanut vehnän olemusta valtavasti. Lajikkeita on jalostettu ja risteytetty, jotta ne kestäsivät ympäristön olosuhteita, taudinaiheuttajia ja kuivuutta. Ennenkaikkea on kuitenkin pyritty saamaan enemmän satoa. Sato onkin nyt yli kymmenkertainen verrattuna sadan vuoden takaiseen. Risteytysten ansiosta nykyisillä lajikkeilla on ehkäpä jopa tuhansia geenejä enemmän kuin alkuperäisellä, villinä kasvaneella yksijyvävehnällä.
Miten nämä muutokset vehnässä vaikuttavat sitä syövien ihmisten terveyteen, ei ole kuitenkaan haluttu pohtia.

Vehnän on todettu vaikuttavan aivoihin opiaattien tavoin. Se aiheuttaa riippuvuutta ja on myös tehty kokeita jotka ovat osoittaneet että naloksiini (kumoaa heroiinin tai muun opiaatinvaikutuksen) estää vehnäeksorfiinien  kiinnittymisen aivosolujen morfiinireseptoreihin! Pelottavaa mutta totta.

Vehnän ei ole osoitettu aiheuttavan skitsofreniaa tai ADHD:ta, mutta sen on osoitettu pahentavan oireita. Kun taas vastaavasti kun vehnä on poistettu ruokavaliosta, on oireet helpottaneet, hallusinaatiot vähentyneet ja todellisuudentaju on säilynyt paremmin. Melkoisia tuloksia kaikenkaikkiaan, kun kyse on "vain" vehnän poistamisesta.
Voisi sanoa että yllättävää, mutta toisaalta vehnä on myös lähes ainoa ruoka-aine joka vaikuttaa voimakkaasti keskushermostoon. Se on myös ruokahalua lisäävä stimulantti, joten ei ole lainkaan kummallista miksi sen asema on valtaisa ruokateollisuudessa. Se myy itse itseään aina vain lisää eri muodoissa. Kuka haluaisi maksaa suuria tutkimuksia sen haitallisuudesta?

"1970-luvulla ja sen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa havaittiin paksusuolen syövän, sydänsairauksien ja diabeteksen vähenevän, kun prosessoitu valkoinen jauho korvattiin täysjyväjauholla. Tämä on kiistaton tosiasia. Ravitsemustieteen logiikan mukaan: jos jokin ihmiselle haitallinen ruoka-aine (valkoinen jauho) korvataan vähemmän haitallisella (täysjyvävehnä), suuri määrä tuota vähemmän haitallista ruoka-ainetta on hyväksi ihmiselle. Saman logiikan mukaan voitaisiin sanoa: jos vähän nikotiinia sisältävä tupakka on vähemmän haitallista kuin paljon nikotoonia sisältävä, kannattaa nauttia paljon vähänikotiinista tupakkaa" 

"Asiantuntijat ovat havainneet että viimeisten 30-40 vuoden aikana keliakiaa on diagnosoitu yhä useammin ylipainoisilla tai liikalihavilla. Tällä hetkellä yli puolet keliakia-diagnoosin saaneista on siis ylipainoisia tai liikalihavia."

Syö gluteenitonta ruokaa mutta vältä gluteenittomia tuotteita. Hauska lause jossa on todella hyvä sanoma. Gluteenittomien tuotteiden ympärille on kehittynyt iso bisnes. Keliaakikkojen määrä on nelinkertaistunut viidenkymmenen vuoden sisällä. Tämän hetken vehnässä on huomattavasti enemmän keliakiaa laukaisevia gluteeniproteiineja kuin sata vuotta sitten.
Gluteenittomat tuotteet ovat valmistettu pääosin korvaamalla vehnäjauho maissi-, riisi-, peruna- tai tapiokatärkkelyksellä. Joten gluteenittomien tuotteiden vaikutus aineenvaihduntaan on sama kun popsisi taas karkkeja.

Kolesteroliasia on ikuisuuskysymys kaiketi. Kuitenkin... täysjyväviljoja sisältävä ruokavalio nostaa veren triglyseridimäärää. Siltikin vielä puhutaan aina vain hyvistä ja huonoista rasvoista puhuttaessa kolesterolista. Lääkäri todennäköisesti käskee vähentää eläinrasvoja ja liikkumaan enemmän. Harmi ettei sillä vaan ole mitään vaikutusta asiaan ja kolesteroliarvotkin ovat vain nousemassa edelleen meidän "parempien" ruokasuositusten jälkeenkin. Ajattelen kyllä että niiden vuoksi.

"Tutkimus vehnägluteenin ja aivovaurioiden välisestä yhteydestä on vielä alkutekijöissään ja moni kysymys on vailla vastausta. Se mitä tähän mennessä tiedämme, on kuitenkin pelottavaa. Minua hirvittää ajatella, mitä vielä tutkimuksissa tulee ilmi"

Näin. Tämä on mukavaa kuulla. Miettien myös sitä että kenelläkään ei ole suuria haluja tutkia asiaa sen suuremmin. Elintarviketeollisuudella on suuri voima ja mitäpä tapahtuisi jos kaikki pahuus vehnästä voitaisiin näyttää toteen. Suuren katastrofin ainekset. Uskoisin että vehnän huonous kokonaisuudessaan ei tule koskaan julkisuuteen asemansa vuoksi.

Kuitu...Ikuinen kuitu. Etoo jo koko asian käsittely. Yksi harvoista viljojen hyvistä puolista. Täysjyväviljaa pitää saada jotta elimistö saa tarpeeksi kuitua. Tässä kohtaa jätetään sanomatta että jos korvataan viljat kasviksilla ja pähkinöillä niin kuidun saanti itseasiassa lisääntyy! Viljan mainostamista hyvänä kuidun lähteenä siis voidaan harjoittaa aina ja ikuisesti. Se ei ole kusetusta. Jätetään vain kertomatta että on olemassa toinen, huomattavasti parempi vaihtoehto joka lisäksi vielä laihduttaa ja pääasiallisesti tuo lisää vitamiineja ruokavalioon.

"Maanviljelyn oletettiin olevan ratkaiseva askel kohti parempaa elämää, mutta se oli monella tapaa katastrofi, josta maailma ei ole koskaan toipunut"
- Jared Diamond

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti