maanantai 6. elokuuta 2018

Liian kallis diabetes

Diabetesliiton mukaan diabetesta sairastaa 500 000 suomalaista, joista 50 000 ykköstyyppistä ja 300 000 kakkostyyppistä, sekä 150 000 diagnosisoimatonta kakkostyyppistä.

Uusia diagnooseja tehdään 25 000 vuodessa ja diabeetikkojen määrä on noussut 70% kymmenen vuoden aikana. Tärkeä syy tähän on väestön lihominen ja liikunnan väheneminen.

Diabeteksen aiheuttamat kulut ovat noin kaksi miljardia euroa vuodessa! 

 Diabeteksen katsotaan olevan merkittävin syy valtimotauteihin sekä alaraaja-amputaatioihin. Lisäsairauksien ilmaantuminen moninkertaistaa diabeteksen hoidon aheuttamat kustannukset.

On laskettu että lisäsairauksien ilmaantuvuuden puolittamisella voitaisiin saavuttaa vuodessa yli 550 miljoonan säästö.

On pakko tehdä suuria muutoksia, eikä pelkkiä arjen pieniä muutoksia. Niitä on tehty jo vuosikymmeniä, mutta koska se näkyy? 

Helsingin sanomien mielipiteessä 7.6.2018 Diabetesliitto kirjoittaa "Kakkostyypin diabetekseen sairastuvat ne, joilla on siihen geneettinen alttius". Jatkaa sitten "Ihmisen omaa vastuuta terveyden edistämisessä ei pidä korostaa liikaa. " Ja "Tarvitaan tukea ja ohjausta, ei moralisointia."

Tämä oli vastaus urheilulääkäri Pippa Laukan kirjoittamaan kolumniin (HS Torstai 31.5.) jossa  kirjoitettiin näin; "Liikkumattomuus on ponnahduslauta, joka vauhdittaa sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja syövän puhkeamista. Vähintään neljäsosa uusista kakkostyypin diabetestapauksista johtuu siitä, ettei ihminen liiku tarpeeksi."  

Miksi faktojen sanomista ääneen pidetään tässä kohtaa moralisointina?!  Onko liitto huomannut että vuosia jatkunut taputtelu ja ymmärrys ei ole tuonut mitään edistävää. Mikään ei ole vuosiin muuttunut. Liitto hyssyttelee ja lääkärit eivät uskalla puhua ylipainosta, koska joku loukkaantuu. Liitto puhuu ikuisesti vertaistuen puolesta.Vertaistuki tuntuu olevan osaksi sitä, että siellä hyväksytetään omia huonoja valintoja muilla. Monille siitä on toki myös hyötyä.

"On helpompi elää terveellisesti, jos siihen on varaa, kykyä ja voimavaroja". (Diabetesliitto HS 7.6.)

Miksi halutaan luoda kuva että terveellinen elämä olisi kallista?! Se ei vaadi kuntosalikorttia, töitä, polkupyörää, saati autoa. Ei myöskään ulkona syömistä, salaattiannoksia tai lohta tiskistä!

Suomen tapa hoitaa diabetesta mahdollistaa täysin hedonistisen tyylin syödä ja suorastaan pelottelee muutoksilla. Ei diabetesta voi hoitaa sikailemalla. Se lyhentää työikää. Se lyhentää elämää. Me ei voida sikailla sen tähden, että lasku siitä menee muille. Diabeetikon huono verensokeritasapaino tulee myös muiden maksettavaksi. Sen lisäksi että kärsii siitä itse. Tämä ei ole moralisointia. Tämä on fakta. Elämä ei aina ole vaaleanpunaista. Diabeetikolla ei ole varaa hoitoväsymykseen. Se voi viedä hengen. Ja tulee kalliiksi.
"Hiilihydraattien verenglukoosia nostavan vaikutuksen korostaminen voi johtaa hiilihydraattien karttamiseen, jolloin ruokavalinnat muuttuvat proteiinia ja rasvaa suosiviksi."
( Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008)

Ruotsin diabetesliitto suosittelee diabeetikolle yhtenä vaihtoehtona vhh-dieettiä, eli karppausta. Ruotsissa Suomen mallia pidetään täysin vanhanaikaisena.
"Se voi sopia ruotsalaisille mutta ei missään nimessä suomalaisille" sanoi Diabetesliiton ravitsemusasiantuntija Eliina Aro.
Ja "Diabetesta kuuluu hoitaa lääkkeillä, ei ruokavaliolla."

Tämän asian tiimoilta, Suomessa ei siis nähdä mitä ympärillä tapahtuu. Ei noteerata uusia merkittäviä tutkimuksia, vaan diabeetikon ravintosuositukset ovat vuodelta 2008 ja liiton sivuilla on lyhyt teksti, joka on siellä ollut jo vuosia. Siinä todetaan ettei vhh:sta ole riittävästi tutkimusmateriaalia.
Ja kuten jo kerroin aikaisemmin, tässä kymmenessä vuodessa diabeetikkojen määrä on kasvanut 70%.

Yhteenvetona lyhyesti siis:
Diabetes lisääntyy jatkossakin joka vuosi. Se vie kohtuuttomasti terveydenhuollon resursseja ja rahaa. Se on täten pois ihan kaikilta. 

Sille ei tehdä mitään. Sille ei haluta tehdä mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti