maanantai 24. elokuuta 2015

lisäaineista

 "Halvan, huonolaatuisen ja ravinteettoman aineksen tekeminen tuotteeksi ei olisi mahdollista ilman lisäaineita, aromeja ja teollisia tuotantotapoja".



Ihmiset toisinaan tuudittautuvat siihen että kaupassa myytävä ruoka on tutkittua ja turvallista...
Kyllä sitä vahditaankin.... Ettei kylmäketju ole katkennut ja että bakteerit on hävitetty.

Lisäaineiden haittavaikutuksista ei ole tällä hetkellä riittävästi luotettavaa tieteellistä näyttöä. On vain näyttöä siitä miten hiiret ovat niiden kanssa pärjäilleet. Hiirien perusteella on myös luotu kunkin lisäineen turvallinen päiväraja. (ADI) ADI on siis määrä jonka ihminen voi nauttia koko elämänsä ajan joka päivä ilman huomattavaa terveydellistä haittaa... Mikä sitten on huomattava haitta?! Astman paheneminen vai näköhäiriöt?
Sallituissa määrissä on turvaraja jonka on voitu osoittaa olevan riittämätön mikäli kyseessä on herkkä ihminen. Eviran mukaan turvaraja voi ylittyä mikäli yhtä ainetta käytetään kerralla paljon tai mikäli lisäainepitoisten elintarvikkeiden osuus ruokavaliosta on suuri.
Evira myös rauhoittelee että lisäaineherkkyys on harvinaisempaa kuin yleisimmät allergiat. Pitäisikö tuon jollain tapaa helpottaa oloa.
On melko mystistä että määritellään turvallinen raja mutta elintarvikkeisiin ei tarvitse kuitenkaan ilmoittaa lisäaineiden määriä!
Myöskään ns apuaineita ei tarvitse ilmoittaa tuotepakkauksissa, sillä niitä katsotaan jäävän valmiiseen tuotteeseen niin vähän.

Sakeuttamisaineista ainoastaan kemiallisesti muunnellut tärkkelykset ovat lisäaineita, minkä vuoksi esimerkiksi maissitärkkelystä saa käyttää lisäaineettomaan tuotteeseen. EU:n hyväksymistä 49 geneettisesti muunnellusta organismista 27 on maissia. Maissitärkkelystä käytetään sakeuttamaan ja tasoittamaan koostumusta.

Ei tarvitse kuin katsoa nykyistä katukuvaa... Nuoriso kiskoo gatoradea, sipsejä, karkkeja ja mäkkäripaskaa lounaaksi. Ehkä he vastaavat niitä eläinkokeiden hiiriä jotka eivät nähneet sunnuntaita mutta sitä me ei voida tietää. Lisäainesukupolvi on tässä vasta kasvamassa.  Lisäaineiden yhteisvaikutuksia ei ole tutkittu. Ja Evira kehottaakin vaihtamaan mm makeutusaineita ettei aina syö samaa. Itkeä vaiko nauraa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti