lauantai 17. helmikuuta 2024

E-pillerit. Tiikeristä karviseksi


Vahvat naiset vaativat samaa palkkaa kuin miehet. Tasa-arvo on tapetilla joka käänteessä, mutta miksi naiset suostuvat vapaaehtoisesti vaijentamaan hormonaalisen äänensä ja hiljentämään luonnollista haluaan. E-pillerit ovat myyty vapautena ja helppoutena, vaikka niiden yhtenä yleisimpänä sivuvaikutuksena on masennus. Ne ovat aiheuttaneet kuolemia, mutta mielummin nostetaan esille miten kätevää on kun ei rahaa kulu kuukautissuojiin.

Noin viitenä päivänä kuukaudessa voi tulla raskaaksi. Näiden päivien vuoksi tulisi syödä hormonaalista lääkettä kuukauden kaikkina päivinä vuodesta toiseen?  
Nuorille jaetaan ilmaiseksi mm hormonikierukkaa ja minipillereitä. Miten tyttö voi kasvaa naiseksi, kun keho on vaijennettu.
Naiset nääntyvät maskuliinisen suorittamisen alle. Kuukautiskivut ja vaikeudet on normalisoitu. Niitä ehdotetaan hoidettavaksi hävittämällä koko kuukautiset. 

Pillerien syönti voidaan aloittaa jo varhain 16-vuotiaana ja kasvaa siihen että kuukaudet ovat tasaisia. Ehtimättä välttämättä edes perehtyä kunnolla miltä ovulaatio tuntuu. Mitä mielialassa ja kropassa silloin tapahtuu. Ei tarvitse välttämättä kärsiä kuukautisista lainkaan tai niitä voi siirtää tärkeämpien asioiden tieltä. Miten kätevää se onkaan, mutta kaukana luonnollisuudesta. Kun googlettaa e-pillerit, ilmestyy ensimmäiseksi mainos, jossa tarjotaan e-pillerit helposti ja nopeasti netistä!

Eivät ne mielestäni edusta vapautta. Ne hiljentävät ja tasoittavat. Ne tekevät tiikeristä karvisen. Olisivatko miehet valmiita syömään päivittäin pillereitä, jotka laskevat testosteronitasoa? Epäilen. Eivätkö miehet kokisi että heidän miehuuteensa kajotaan? Miksi naiseuteen saa puuttua näin brutaalilla tavalla ilman vastustusta?
 Elämmekö elämää, jossa ei sovi olla mielialanvaihteluita, kiukkua, väsymystä tai pahaa oloa.

E-pillereiden on voitu osoittaa muuttavan naisen aivojen rakennetta ja toimintaa, sekä sotkevan parinvalintaa.

Vuoden 1995 kuuluisassa "Hikinen T-paita tutkimuksessa"  tutkimusryhmä keräsi DNA-näytteet 49:ltä nais- ja 44:ltä miesopiskelijalta Bernin yliopistossa, Sveitsissä.
Tutkimuksen miespuolisia osallistujia pyydettiin käyttämään samaa puuvillaista T-paitaa kaksi vuorokautta, käyttämättä hajusteita tai tupakkaa

Tämän jälkeen miesten T-paidat kerättiin ja tutkimuksen naiset haistoivat paitoja arvioiden hajuaistimuksien miellyttävyyden, seksuaalisen kiinnostavuuden ja intensiteetin.

Suurin osa naisista tunsi seksuaalisesti miellyttävimmiksi miehet joiden MHC-geeniperimä poikkesi naisten omasta perimästä, aiheuttaen tällöin mahdollisille jälkeläisille voimakkaan immuunijärjestelmän.
E-pillereitä syövät naiset valitsivat kokeessa kuitenkin päinvastoin, eli samanlaisen geeniperimän omaavia miehiä.
Koe on uusittu ja tulos on ollut samanlainen.

E-pillereiden on tutkimuksessa osoitettu vaikuttavat myös naisen seksuaaliseen halukkuuteen. Naisen on kenties helpompi olla haluton kuin miehen.
Lehdet ainakin ovat täynnä ravitsemusvinkkejä jotka palauttavat naisen halut. Kaikkea ostereista suklaaseen.

E-pillerit ovat myös ympäristöä ajatellen kuormittava valinta. Ympäristömme kemikalisoituu jatkuvasti ja e-pillereiden hormoneja päätyy virtsatessa veteen aiheuttaen haittoja kaloissa sekä ihmisissä. Nykyiset puhdistusmenetelmät eivät pysty poistamaan lääkejäämiä ja osa estrogeeninmatkijoista päätyy juomavedessä elimistöömme.

"E-pillerit lisäävät paitsi laskimo-, myös aivovaltimotukoksen riskiä. Estrogeeniä sisältäviä hormonivalmisteita ei suositella, jos on sairastanut aivoverisuonitukoksen. Riski saada aivoverisuonitukos on erityisesti niillä estrogeeniä sisältävien e-pillereiden käyttäjillä, jotka ovat yli 35-vuotiaita, sairastavat verenpainetautia, aurallista migreeniä ja tupakoivat.​" (Terveyskylä.fi 28.3.20)

Naistenterveys.com sivuston mukaan e-pillerien yleisimmät sivuvaikutukset ovat huonovointisuus, pahoinvointi, seksuaalisen halun vähentyminen, painonnousu ja pääkipu.

Suomalaisessa tutkimuksessa 2012 voitiin osoittaa ehkäisypillereiden, ehkäisylaastarin ja ehkäisyrenkaan nostavan matala-asteisesta tulehduksesta kertovan C-reaktiivisen proteiinin määrää.

Akuutin 2019 tekemään kyselyyn vastasi 1200 hormonaalista ehkäisyä käyttänyttä naista. Yle kirjoitti että valtaosa naisista koki ettei hormonalisen ehkäisyn haitoista puhuta tarpeeksi.
Haittojen sanotaankin monesti menevän ohi ajan kanssa. Tauon pitämisestä voidaan varoittaa, sillä se lisää veritulppariskiä.

Tässä esimerkkinä poiminta Lääkeinfo.fi:stä.
YASMIN tabletti, kalvopäällysteinen 0,03/3mg

"Jotkut hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, myös Yasmin-valmistetta käyttävät naiset ovat ilmoittaneet masennuksesta tai masentuneesta mielialasta. Masennus voi olla vakavaa ja aiheuttaa toisinaan myös itsetuhoisia ajatuksia. Jos koet mielialan muutoksia ja masennusoireita, ota mahdollisimman pian yhteyttä lääkäriin, jotta voit saada neuvontaa."

"Yasmin valmisteen yleiset haittavaikutukset (1 - 10 käyttäjällä 100:sta) on kuukautishäiriöt, välivuodot, rintojen kipu, rintojen arkuus, päänsärky, masentuneisuus, migreeni, pahoinvointi, paksu valkovuoto emättimestä ja emättimen hiivatulehdus. "

Hiivatulehdusta taas voidaan pitää harmittomana ja hiivalääkkeitä saa ostaa vapaasti apteekista kalliiseen hintaan. Ne ovat niin yleisiä, että niistä puhutaan jokaisella telkkarin mainoskatkolla. Naisella ei kuulu olla jatkuvaa hiivaongelmaa.

Vuonna 2016 julkaistun laajan väestötutkimuksen mukaan ehkäisypillerit aiheuttavat keskimäärin 20 prosentille käyttäjistään hoitoa vaativan masennuksen. Vaikutus oli suurin teini-ikäisten ryhmässä, jossa ehkäisypillereiden käyttö kaksinkertaisti riskin sairastua masennukseen.

 Yle kirjoittaa 2014  17 suomalaisen naisen kuolleen e-pillereiden käytön vuoksi, kun taas
Helsingin yliopiston naisten- ja lastentautien kliininen opettaja Mervi Halttunen-Nieminen mainitsee Ylen haastattelussa 10.6.2019

"Monilla naisilla on todella suuri hormonien pelko ja luulo siitä, että hormoniton ehkäisy olisi jollakin tavalla parempi tai terveellisempi vaihtoehto. Tälle ei kuitenkaan ole perusteita."

Paljonko kondomi masentaa? Millä tavalla se ei olisi terveellisempi vaihtoehto?

Ehkäisyvälineiden vertailussa lääkealan turvallisuus-ja kehittämiskeskus Fimean ja lääkäriseura Duodecimin mukaan kondomin miinuksena on se, että käyttövirhe tapahtuu helposti ja joidenkin miesten mielestä yhdyntä ei ole silloin miellyttävä.
Lievempää settiä kuin e-pillereiden miinukset. Riippuu varmasti keneltä kysyy.
Kondomin plussana on ettei saa sukupuolitauteja.

FM Sanna Heikkinen osoitti väitöstutkimuksessaan, jossa arvioitiin elintapatekijöiden roolia rintasyövän etiologiassa, että hormonikierukkaa käyttäneiden post-menopausaalisten naisten rintasyöpäriski oli 52 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka käyttivät kuparikierukkaa. Muun hormonaalisen ehkäisyn käyttö suurensi rintasyöpäriskiä 32 prosenttia nuoremmilla, enintään 50-vuotiailla naisilla, kun heitä verrattiin naisiin, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.

Masennukseen on lääke, päänsärkyyn on lääke, hiivaan on lääke, rintasyöpä löytyy ajoissa mammografialla ja veritulppariski voidaan ennustaa.
Vain kaloille tuottaa murhetta se, että koiraat muuttuvat naarasmaisiksi ja naaraat koirasmaisiksi.

Lisään nyt oman kokemukseni tähän, jota en ole aikaisemmin uskaltautunut kirjoittamaan. 

Minulle e-pillereiden lopettaminen oli parhaita päätöksiä elämässäni tähän asti. 
Mutkatonta se ei ollut. Meni vuosi myllerryksessä. Tunnemyrskyissä ja hiusten huuhtoutuessa viemäriin. 
Vaikeinta oli se, etten tunnistanut itseäni. En ollut kuullut minussa olevaa naista. En pystynyt vastaanottamaan sitä määrää raivoa, joka oli tullakseen ulos. 
Tasaisuus oli kunnollisuutta. Tasaisuus oli ahkeruutta, hiljaisuutta, harmautta. 
Paksu, hiljaiseksi ruokittu eläin, jotten käyttäydy eläimellisesti. 

Nyt olen eläin. Kaikessa naiseudessani. 
En tiennyt, miltä tuntuu olla hehkuva ja kaunis. Kuin kykenisi kaikkeen ja hymyni valloittaa koko maailman. Näin ei ehkä ole, mutta kirjoitankin tunteesta, joka tiettynä ajankohtana kuukaudesta aina nostaa jumalattareksi. 

Koko tuoksumaailmani muuttui lopettamisen jälkeen. Saan valtavasti viestejä tuoksujen kautta.  Muutkin aistini muuttuivat. Aluksi tunsin, kuin olisin supersankari, sillä informaatiotulva oli valtava. 

Kortisoli tasoni olivat jatkuvasti korkealla käytön aikana ja madaltuivat kun tauotin pillerit. Tämän sanottiin olevan ok, joten tuolloin jatkoin käyttöä. 
Verenpaine oli huomattavan korkea, joten sain verenpainelääkkeen. En yhdistänyt asiaa. Kun vain sanoi ettei polta tupakkaa, niin pillereiden katsottiin olevan minulle sopivia. 

Koen vihaa ja surua siitä, etten osannut aikaisemmin löytää irroittamisen mahdollisuutta. Nyt siitä tulee jo yhdeksän vuotta. En osannut kuunnella itseäni. Kuuntelin lääkäreitä ja jotain miesten maailman paskaa konsensusta aiheesta. 

Hormonaalisesta ehkäisystä tulee jatkuvasti lisää tutkimuksia. Silti se myy. Se on kätevä. Ei tarvitse ehkä pureutua kuukautisvaivojen juurisyyhyn ja voi suorittaa kuin mies. Ei tarvitse olla niin PMS. 
Ongelmat ja kivut vaativat pysähtymään, mutta tässä hetkessä ei suosita pysähtymistä. Ei ole tehokasta jos on liikaa jotain naisellisia oloja. 

Tiikerin on saatava olla vapaa, kaunis, raivoisa, tyyni ja itsevarma eläin. 
 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti